Mistä toiminnallisessa bodauksessa on kyse?

26.01.2024

Aloitetaan minun yhdellä lempilauseella: "Vuoren huipulle on monta tietä", eli harjoitustapoja on paljon ja monella tavalla saadaan hyviä tuloksia. En pidä mitään tapaa toista parempana tai näe, että on vain yksi ja ainoa tapa tehdä asioita.  Tärkeä kysymys onkin: mikä on sun tavoite? Koska se ohjaa paljon mitä kannattaa tehdä. Pidä se mielessäsi kun luet tätä.

Valmennuksen ideana ei ole keksiä pyörää uudestaan jossa esimerkiksi seistään pallon päällä samalla kun tehdään hauiskääntöä... Toiminnallinen bodaus on vain hieno nimi tälle valmennukselle, joka mielestäni kuvastaa täydellisesti mistä on kyse. Toiminnallinen bodaus on lyhyesti ilmaistuna yhdistelmä tavallista kuntosaliharjoittelua ja toiminnallista harjoittelua. Kummatkin ovat yksinään hienoja harrastuksia, mutta kummassakin harjoittelu muodossa saattaa tulla tunne siitä, että kaipaa jotain muutakin. Mitä jos yhdistetään parhaat palat molemmista?

Tavallisella kuntosalilla harjoittelevat voivat kokea, että haluavat vaihtelua tavalliseen kuntosaliharjoitteluun. He haluaisivat treenin jälkeen tuntea, että on treenattu olo ja harjoittelu olisi monipuolista eikä pelkästään samaa tylsää treeniä viikosta toiseen. Kuitenkin esimerkiksi Crossfitin aloittaminen kuulostaa ehkä liian vaativalta, kalliilta tai itseään lähin sali on liian kaukana. 

Toiminnallisen harjoittelun harrastajat tai Crossfittaajat saattavat kokea, että he tykkäävät kovasti toiminnallisesta harjoittelusta mutta siinä on välillä turhan raskaita tai repiviä harjoituksia. Joiden jälkeen on enemmänkin rekan alle jäänyt fiilis. Välillä saattaa herätä kysymys tarvitseeko minun esimerkiksi tehdä kippileukoja ja käsilläseisontapunnerruksia kun tavoitteeni ei ole edes päästä kisaamaan? Etenkään jos voimatasot eivät edes riitä niiden tekemiseen vielä. 

Toiminnallinen bodaus valmennus auttaa ihmisiä pääsemään monipuolisesti parempaan kuntoon ja näyttämään paremmalta alasti. Valmennus on suunniteltu niin, että sen pystyy tekemään tavallisella kuntosalilla. Siinä on otettu huomioon se, ettei voi varata kaikkia laitteita omaan käyttöön koska muitakin ihmisiä käy salilla harjoittelemassa. Harjoitusohjelma soveltuu myös täysin Crossfit saleille, koska valmennuksesta löytyy vaihtoehtoiset liikkeet laitteiden tilalle. 

Valmennuksesta on jätetty teknisesti vaikeimmat liikkeet pois kuten: käsilläseisontapunnerrus, kippileuat, tempaus tangolla jne. Harjoituksissa tehdään lihasta kasvattavia ja toiminnallisia harjoituksia jotka parantavat lihaskuntoa, kestävyyttä ja kykyä liikkua painojen ja kehon kanssa. Valmennuksessa pääset tekemään liikkeitä oman tason ja voimien mukaan.


Kuten alussa mainitsin, kaikki on kiinni sun tavoitteista:

  • Jos haluat olla isoin mörkö isoimmilla lihaksilla, keskity kehonrakennus ohjelmiin.

  • Jos haluat kisata toiminnallisessa harjoittelussa ja voittaa mestaruuksia, keskity toiminnallisen harjoittelun kilpailuun tähtääviin ohjelmiin.

  • Jos haluat kultaisen keskitien, jossa haluat olla monipuolisesti hyvässä kunnossa, terve ja näyttää hyvältä. Toiminnallinen bodaus voisi olla sinua varten.

#Toiminnallinenharjoittelu
#Toiminnallinenbodaus
#Bodaus